
مطالعه عروسک ها
A STUDY OF DOLLS
جی استَنلی هال و ای کازوِل اِلیس
G. STANLEY HALL AND A. CASWELL ELLIS
مترجم :
رضا هاشمی بِنی
فروردین 1403
مقدمه مترجم:
ملت ایرانی به عنوان یکی از ملل جهان که زبان مخصوص به خود را دارد؛ برای اینکه بتواند راه های توسعه و پیشرفت همه جانبه را به روی خود گشاید و از وابستگی به زبان تمدن کشورهای پیشرو و توسعه یافته جهان فارغ گردد؛ نیاز است که هر چه بیشتر آثار دانشمندان و نویسندگان مطرح آن سرزمین ها را ترجمه کند و زبان و فکر خود را غنی نماید. باید اعتراف کرد که فارسی زبانان در کار ترجمه کاهلی بسیاری نموده اند و کمتر شده است که در زمینه ای به صورت منظم و هدفمند ترجمه داشته باشند؛ به طور مثال در زمینه روانشناسی با توجه به بررسی هایی که انجام داده ام تقریباً به جز فروید و یونگ (که البته توجه به ترجمه آثار آنها در سال های اخیر بیشتر شده است) به دیگر دانشمندان این رشته و ترجمه آثار آنها کمتر پرداخته شده است یا می شود. بیشتر ترجمه های موجود در این رشته مربوط به کتب عامه پسند و همچنین یکسری کتاب های کلی مرتبط با مطالعات دانشگاهی بوده است و این موضوع باعث گردیده است که به خصوص دانش پژوهان این عرصه به صورت عمیق و بی واسطه با دانش و یافته های دانش روانشناسی ارتباط نداشته و در نتیجه به کار نگیرند. یکی از دانشمندان مطرح عالم علم روانشناسی دکتر جی استنلی هال است که از او تاکنون اثری ترجمه نگردیده است.
چکیده ای از حال نویسندگان
جی استنلی هال (Granvil Stanly Hall) (1846 ماساچوست-1924) در رابطه با این دانشمند باید گفت او یکی از بزرگان و همچنین بانیان روانشناسی آمریکا و جهان است و از نظر زمانی و علمی در کنار روانشناسان پیشگام دیگر همچون فروید و یونگ و ... قرار می گیرد؛ با این تفاوت که وی به دلیل تاکید زیاد بر ارائه دانش قابل تجربه و مستند، وجهه علمی و آزمایشی تری نسبت به دیگر هم دوره ای های خود دارد. او اولین دکترای روانشناسی دانشگاه هاروارد را اخذ می کند، سپس انجمن روانشناسی آمریکا را تاسیس کرده و اولین رئیس این انجمن می گردد. همچنین او اولین رئیس دانشگاه کلارک (دانشگاهی خصوصی و مطرح در ماساچوست) بود. نظریات و افکار او مانند همدوره ای های خود، بیشتر بر مبنای نظریات تکاملی داروین شکل گرفته است و تحقیقات او بر حول طول عمر و به خصوص دوره کودکی و نوجوانی می گردد به همین دلیل او را به عنوان پدر روانشناسی رشد می شناسند.
الیس کازول (Ellis, Alexander Caswell ) (1871 کارولینای شمالی-1948). کازول همکار هال در دانشگاه کلارک بود و در این دانشگاه با هم این اثر پیش رو را فراهم آوردند. او یک استاد دانشگاه و همچنین یک فعال سیاسی مصلح بوده است. دکترایش را در دانشگاه کلارک دریافت کرد و بعدها به عنوان استاد فلسفه آموزشی به دانشگاه تگزاس پیوست.
تتمه ای در وصف کتاب
قبل از صحبت در مورد خود کتاب لازم است که گفته شود با بررسی هایی که انجام دادم؛ در ایران تحقیق یا اثر علمی مرتبط با عروسک ها در حوزه روانشناسی با این دقت و گستردگی نیافته ام و به همین دلیل جای خالی هر گونه اثر ترجمه شده مرتبط با روانشناسی عروسک ها همواره احساس می شود و این اثر شاید بتواند قدری بر دانش ما از اهمیت وجودی و کاربردی عروسک در زندگی بیفزاید و راهگشای محققان، مربیان کودک و روانشناسان در این زمینه گردد. البته در این کتاب، ما بیشتر با داده ها سروکار داریم و استفاده از آن ها بر عهده دانش و فراست خواننده است.
همان طورکه خود نویسندگان این اثر گفته اند، در این کتاب برای اولین بار به طور مدون و علمی به موضوع عروسک پرداخته شده است. این کتاب اولین بار در سال 1897 منتشر گردیده اما تاکنون بارها تجدید چاپ شده و هنوز قابل استفاده است که احتمالاً یکی از دلایل ماندگاری این اثر تحقیقی، روش دقیق پرداخت علمی و همه جانبه آن بوده است.
این اثر، عروسک ها را از جنبه های مختلف با توجه به گزارش های جمع آوری شده مورد بررسی قرار داده است و اطلاعات به دست آمده را به صورت منظم ارائه می دهد؛ این کتاب از 14 بخش تشکیل شده است شامل: .I موادی که عروسکها از آنها ساخته شده یا به صورت جایگزین و نمادین استفاده شده اند، II: ویژگی های روانی، III. روش تغذیه و نوع غذای عروسک، IV. خواب، V. بیماری، VI. مرگ، تشییع جنازه و دفن عروسک ها، VII. نام عروسک، VIII. تربیت و نظم، IX . بهداشت و توالت رفتن، X. خانواده عروسک ها، مدارس، مهمانی ها، عروسی ها و ... ، XI. وسایل جانبی، XII. متفرقه، XIII. یادداشت های مردم شناسی، XIV . یادداشت های ریشه شناسی. که ابتدا در هر بخش آمارهای مربوطه را ارائه می دهد و سپس نمونه های آن را می آورد و در بخش های پایانی کتاب به مباحث مردم شناسی و ریشه شناسی کلمه عروسک در زبان ها و فرهنگ های مختلف می پردازد و در پایان نویسنده دریافت ها و نظرات و پیشنهادات خود را بیان می کند.
نویسندگان در ابتدا و پایان کتاب به ضعف تحقیق و کار خود معترف بوده اند که نیاز به تحقیقات اختصاصی تر و جزئی تر و گسترده تر و البته بررسی بیشتر جهت کاربردی کردن عروسک در آموزش و تربیت وجود دارد. همچنین باید گفت اطلاعات موجود در این کتاب به دلیل عمومی و جهان شمول بودن و غریزی بودن عروسک بازی در فرهنگ های مختلف تا حد زیادی قابل تعمیم به جامعه ایران است.
فروردین 1403
study of dolls_1751204532_68036_13537_1005.zip1.65 MB |